2011. április 15., péntek

The Art Of The Title - A főcímkészítés művészete

The Art Of The Title, avagy a Főcím Művészete. Ezen a néven hoztak nekünk létre kedves és műértő emberek hasonló jelzőkkel behatárolható siteot, ahol különböző filmes és sorozatos főcímeket nézhetünk meg.  A főcímeket én mindig is nagyon tudtam értékelni, feltéve ha hozzáértő kezek gyúrták össze a felvezetést, mert  ilyenkor egy jól eltalált atmoszférával, hangulattal nagyon könnyen be lehet rántani a nézőt, legyen az akár Tim Burton legújabb agymenése az elmaradhatatlan fogaskerekekkel, Tarantino puritán retros megoldásai vagy mondjuk a Forrest Gump-ban vágás nélkül repkedő toll.

Az oldal másik nagy előnye, hogy amolyan design-filmként is fel lehet fogni egy-egy alkotást, hiszen rengeteg olyan középszerű vagy konkrétan gagyi film is kaphat baromi jó főcímet, amit amúgy sosem néznénk meg, így viszont önmagában értékelhetjük azt is, ha jól sikerült. Természetesen egyaránt megtekinthetőek a klasszikus és a modernebb filmek főcímei is, ráadásul tényleg széles körből válogatnak, hiszen rendkívül sok stílus kap helyet az oldalon, és nem csak egy-két koncepcióba szerelmesek a szerkesztők. Mi sem mutatja be ezt jobban, mint az alábbi kis rövidfilmjük:



Akinek ez önmagában kevés lenne, az érdekes cikkeket, interjúkat is találhat az oldalon, vagy akár megnézhetjük egy-egy főcímnek az összeállítását különböző munkafázisok, layerek szerint is. Mindenképpen érdemes elkalandozni az oldalon, és elmerülni egy kicsit a főcímek - indokolatlanul félvállról vett - világában, mert bár az Emmy-n létezik ilyen kategória az újoncoknak, szerintem az Oscar-on is nyugodtan szerepelhetne ez külön kategóriaként.

Up In The Air


Coraline


 Sweeney Todd



Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events


 Sherlock Holmes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése